Kukla Karagöz Yapım-Oynatım ve Eğitimde Oyunlaştırma Sertifika Programı

Eğitim Adı  Kukla Karagöz Yapım-Oynatım ve Eğitimde  Oyunlaştırma Sertifika Programı
Eğitim Tarihleri  26 – 20 Ağustos 2019
Eğitim Süresi  4 gün
Eğitim Koordinatörü  Öğr. Gör. Tuğba ÜNAL
Eğitmen(ler)  Dr. Öğr. Üyesi Erdinç ÖCAL
Eğitim Ücreti  500 TL
Kontenjan  Alt Limit: 10 kişi

Üst Limit: 40 kişi

Devam Zorunluluğu  % 70
Başarı Puanı  100 üzerinden en az 50 puan alınması gereklidir.

Eğitimin Amacı :Kendi özümüz, rengimiz, kültür hazinemiz ve Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşları olan Karagöz- Hacivat ve Kukla sanatı, özellikle eğitim kurumlarında yeteri kadar yer almadığından ilerleyen yıllarda da toplumda hak ettiği önemi görememektedir. Gelecek nesillere aktarılamayan kültürel öğelerimiz Karagöz-Hacivat ve Kukla, unutulmaya yüz tutmuş bir sanat haline dönüşmüştür. Zaman içinde Karagöz ve Kukla oyunları ve metinleri eğitim materyallerindeki yerini yeterince alamamıştır. Bu eğitimin amacı,unutulmaya yüz tutmuş öz tiyatromuzun, öz kültürümüzün değerlerinden olan Karagöz – Hacivat ve Kukla sanatını; yapım, oynatım, gösteri düzenleme olmak üzere tüm aşamalarıyla anlatmak, tanıtmak ve yaşatmaktır. Türk Gölge Oyunu Karagöz-Hacivat ve Kukla konusunda bilgi ve deneyimleri artmış eğitmenler, görev yapacakları eğitim kurumlarında öğrencilerine bu materyallerle oyunlaştırma yaparak bundan sonraki yaşamlarında değerlerine sahip çıkan bilinçli bireyler yetiştirebilirler.

Eğitimin İçeriği

1. Geleneksel Türk Tiyatrosu (Ortaoyunu, Kukla, Meddah, Köy Seyirlik, Türk Gölge Oyunu Karagöz-Hacivat)
  2. Türk Gölge Oyunu, Kukla ve Tarihçesi
  3. Türk Gölge Oyunu ve Kukla Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  4. Türk Gölge Oyunu Bölümleri
  5. Karagözde Tipler ve Özellikleri
  6. Tasvirlerin Hammaddeleri
  7. Deriden Tasvir Yapımı
  8. Asetattan Tasvir Yapımı
  9. Örnek Deri ve Asetat Tasvirler
  10. Kukla Çeşitleri
  11. El kuklası ve ipli (marionette) tipi kukla yapımı ve örnekler
  12. Eğitimde Türk Gölge Oyunu
  13. Eğitimde Kukla
  14. Eğitimde Senaryolaştırma ve Örnekleri
  15. Oynatım İçin Gereken Malzemeler
  16. Oynatım
  17. Uygulamalı Eğitimde Kukla ve Karagöz Oynatım Örnekleri

Belgelendirme: Başarılı olan katılımcılara Samsun Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından onaylı sertifika verilecektir.

16 Mayıs 2019